De Grenstocht leidt u door het groene, bosrijke Weerterland, dat tevens een grensgebied is van de provincies Limburg en Noord- Brabant. In dit gebied liggen erg mooie natuurgebieden zoals het Weerterbos en de Budelse bossen. De Grenstocht gaat door dit gebied, waarbij u getrakteerd wordt op een open agrarisch landschap omzoomd door bosgebieden.
Weert, Nederweert, Budel en delen van de gemeente Leudal vormen samen het Weerterland. Nederweert,Weert en Leudal zijn gemeenten van de provincie Limburg, Budel is een Brabantse gemeente.
Normaal gesproken merkt men weinig van deze grens, tenzij men let op de diverse grenspalen die wel degelijk op diverse plaatsen aanwezig zijn.
Op de foto hiernaast een grenspaal, de meeste
Grenspalen zijn onopvallend, zoals deze.
Zo niet het Grensmonument.
Grensmonument
Het grensmonument geeft de grens aan tussen
de gemeenten Budel en Weert en de provincies
Noord-Brabant en Limburg. Het werd geplaatst
in 1952 bij het openstellen van de verharde “Meemortel” en “Geuzendijk”.
De afbeeldingen op het monument verwijzen naar de plaatselijke historie. Het ontwerp is van de beeldhouwer J. Thissen.
De 2e foto is van het Grensmonument.
Fraaie natuurgebieden
Het Weerterland bezit meerdere fraaie natuurgebieden. Waaronder het Weerterbos en het Budelse bos ook wel Budelerbergen genoemd.
Weerterbos
Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, ten noordwesten van Weert, ligt het Weerterbos, waarvan 705 ha eigendom is van Het Limburgs Landschap. Het gebied bestaat uit vochtige en droge bossen, graslandpercelen en kleine heideveldjes. Verspreid liggen herstelde vennen en centraal in het gebied bevindt zich de tot natuurgebied omgevormde graslandenclave van voormalige boerderij de Grashut. Het is nu het centrum van een omrasterd tijdelijk leefgebied voor edelherten. Er leven ongeveer 15 exemplaren van dit imposante dier in een gebied van 150 ha bos en grasland.