De Groote Peel tocht (40km)

De Groote Peel tocht (40km)

Fascinerende tocht door nationaal park De Groote Peel, tegenwoordig een vogelrijk natuurgebied.

De Groote Peel tocht (40km)
De Groote Peel tocht (40km)
De Groote Peel tocht (40km)
De Groote Peel tocht (40km)
De Groote Peel tocht (40km)
De Groote Peel tocht (40km)
De Groote Peel tocht (40km)
32.50 per persoon *Prijzen zijn inclusief btw

Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken.
Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied.

Het gebied is ruim 1400 hectare groot en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel - Asten - Nederweert. Staande in het centrum van de Groote Peel vallen de kerktorens van deze dorpen op.


Natuur landschap
Ooit was er op de grens van Brabant en Limburg een gigantisch hoogveengebied van zo'n 30.000 hectare. Door turfwinning en de daarop volgende ontginning tot landbouwgrond, is het grootste deel van dit hoogveengebied verdwenen. Wat overbleef is nog ongeveer 4000 hectare. Nationaal Park De Groote Peel beslaat daarvan zo'n 1400 hectare. De andere hoogveengebieden die nog resteren zijn de Deurnsche Peel en de Mariapeel.
Tegenwoordig is De Groote Peel een belangrijk natuurgebied, een natuurgebied van internationale klasse, vooral vermaard om zijn vogelrijkdom. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Destijds was het een plek om te mijden, nu wandelt men er naar hartenlust! Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, 'het zwarte goud van de Peel', uitgroeven.

De 'littekens' van de turfwinning geven het gebied niet alleen een historische dimensie, ze hebben ook variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning. Natuur en cultuurerfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in Nationaal Park De Groote Peel.
Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aangesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent uiteraard ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Behalve talrijke algemene planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Bijzondere broedvogels zijn de geoorde fuut, nachtzwaluw en roerdomp. Maar ook zeldzame vlinders en libellen zoals het spiegeldikkopje en de venwitsnuitlibel leven er.

Uitzonderlijke natuurkwaliteit
Vanwege zijn omvang en zijn uitzonderlijke natuurkwaliteit is De Groote Peel in 1993 aangewezen als Nationaal Park. De Groote Peel is ook aangewezen als Natura 2000 gebied. Nationaal Park De Groote Peel is in Limburg het enige zogenoemde 'Wetland'. Wetlands zijn moerassen die voor de natuur van grote betekenis zijn. De aanwijzing geschiedt op basis van een internationaal verdrag, namelijk de Ramsar-conventie.

Buitencentrum De Pelen
Het volledig ecologisch gebouwde bezoekerscentrum BuitenCentrum De Pelen is de toegangspoort tot Nationaal Park De Groote Peel. BuitenCentrum De Pelen is van april t/m oktober elke dag geopend  van 10-18 uur en van november t/m maart op dinsdag tot en met zondag van 10-17 uur.

Als u gebruik wilt maken van een van onze weergegeven tochten kunt u dit op het reserveringsformulier aangeven in het veld 'Opmerkingen/vragen'.

Deze tocht van 3 uur is mogelijk op de volgende tijden:
Van 10.00 tot 13.00 uur
Van 14.00 tot 17.00 uur
Van 18.00 tot 21.00 uur

Kosten:
Maximaal 3 personen per Cabrio tuk

Voorwaarden:
- De huurder / bestuurder moet minimaal 21 jaar oud zijn en in het bezit van een B rijbewijs.
- Borg per Cabrio tuk € 150,-
- Overige voorwaarden en huurcontract
Aantal