Weerterland = Molenland
Wie aan molens denkt, denkt niet onmiddellijk aan Midden-Limburg. Toch mag het Weerterland zich een echt molenland noemen. Molens nemen hier een prominente plaats in het landschap en in onze buurten, dorpen en steden in. En dat vaak al honderd jaar of nog veel langer!
Onze molens getuigen van het agrarisch verleden van deze streek. En het zijn, ook nu nog, plaatsen waar mensen elkaar graag en vaak ontmoeten. Voor een draaiende molen rijdt men graag een blokje om en de vrijwillige- of beroepsmulder vindt het leuk en maar wat gezellig wanneer u belangstelling voor ‘zijn molen’ toont en even op de molen komt kijken. Dat maakt van de molens vaak een levendig middelpunt van het dorp of de buurt waar de molens staan. Op en rond de molens valt altijd wel iets te beleven.
Midden-Limburg is een streek met veel wind- en watermolens
Wind- en watermolens
Weert, Nederweert, Budel en delen van de gemeente Leudal vormen samen het Weerterland. Een landschappelijk aantrekkelijke streek met 19 windmolens en 6 watermolens. Molens bovendien die nog regelmatig draaien en malen en waarbij soms het ambachtelijk gemalen meel ook nog te koop is. Op enkele molens worden vrijwillige molenaars opgeleid. Wanneer de molenaar op de molen aanwezig is, kunt u de molens bijna altijd bezichtigen.
Van oudsher waren de zand- en veengronden rondom Weert en De Peel weinig vruchtbaar. De karige bodem leverde enkel rogge en boekweit. Daardoor komt men hier vooral molens tegen die deze granen maalden. Richting de Maas zijn het vooral watermolens langs de verschillende beken die het dorpsbeeld mee bepalen. Zonder uitzondering zijn al onze molens monumenten die op de mooiste plekjes in ons Midden-Limburgse landschap staan.