Over de Cabrio Tuk

Over de Cabrio Tuk

De Italiaanse Cabrio tuk

Ape Calessino 200: Een frisse uitstraling voor het icoon

Iedereen die wel eens naar Italië op vakantie gaat kent ze wel, de compacte driewielers waarmee groentemannen, boeren en andere lieden die behoefte hebben aan een handig transportmiddel rondrijden en daarmee dan tevens het straatbeeld opfleuren. De Ape van Piaggio is al zestig jaar lang in Italië niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De Ape is nog steeds leverbaar en heeft een update gekregen, waarbij de klassieke uitstraling niet uit het oog verloren is.
Met zijn tijdloze verschijning symboliseert de Ape Calessino de zonnige levensstijl van de landen rond de Middellandse Zee.
Rode Piaggio aan het water met een vrouw
De soft top is neerklapbaar zoals bij een cabrio, zodat met lekker weer open gereden kan worden terwijl op de achtergrond de nieuwe 200cc eencilinder 4-takt motor, gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak, zuinig met de brandstof omspringt. Dankzij de compleet nieuwe, nog compactere afmetingen is de Calessino wendbaarder dan ooit en is hij zelfs door de meest smalle straatjes te dirigeren.
De liefhebber herkent ongetwijfeld de 'retrolijnen' die verwijzen naar het origineel, van het gewelfde spatbord tot de stalen dakspanten en van de brandstofvulopening tot de achterlichten; de link met vroeger tijden is nog altijd aanwezig. Het kleurengamma van de Calessino 200 is bijna Nederlands te noemen: Western rood, Arctic Wit en Charming Blauw.
De portieren en softtop zijn gemaakt van waterproof en wasbaar canvasdoek dat is bevestigd op frames van gepolijste rvs-buizen. Gordels zijn aanwezig, evenals opbergzakken.
Piaggio vrouwen in rode cabrio tuk
Zoals gezegd, als krachtbron is er de nieuwe 200c 4-traps eencilinder benzinemotor van Piaggio, die 7,5 kW levert en gekoppeld is aan een klassieke vierversnellingsbak (plus een achteruit).


Terug in de tijd


Olifant op oude Piaggio
De Ape Calessino ontsproot in 1949 aan de oorspronkelijke Ape (= bij) , de kleine bedrijfsauto die in 1948 werd gelanceerd en die het transport en kleine ondernemingen in Italië weer op gang bracht na de Tweede Wereldoorlog.
Dankzij zijn grote wendbaarheid, zijn vermogen om goederen op zelfs de kleinste plekjes in de grote binnensteden af te leveren en zijn onbegrensde hoeveelheid opbouwmogelijkheden, werden er tot dusver al meer dan 2 miljoen Ape's wereldwijd verkocht.
Oude Piaggio
De Calessino groeide al snel uit tot een icoon van Italiaanse stijl en vindingrijkheid. In de beginjaren, toen de Italiaanse economie weer langzaam begon te floreren, zorgde de Ape Calessino voor een revolutie in het personenvervoer. In een groot aantal historische steden en aan de Mediterraanse kustlijn is deze hardwerkende driewieler een vast onderdeel van de plaatselijke cultuur.
Vrouw op oude piaggio
In de jaren '50 werd de tijdloze aantrekkingskracht van de Ape Calessino definitief gevestigd door zijn opwachting in de film La Dolce Vita. Vanaf dat moment werd hij voor eeuwig geassocieerd met Amerikaanse sterren die in de Bel Paese en op de stranden rondom de Middellandse zee verbleven. Ook werd de Calessino vaak gesnapt door paparazzi, met beroemdheden onder de kap die met de Calessino aan de lenzen van de vele fotografen probeerden te ontkomen.
De Ape Calessino werd een integraal onderdeel van de high society in legendarische oorden als Forte dei Marmi, Cannes, Capri, Portofino en de Griekse eilanden.

Om die combinatie van personenvervoer en de unieke traditie van stijlvolle praktische bruikbaarheid extra kracht bij te zetten, werd de Ape Calessino in 2000 herboren. Vanaf 2013 is de vernieuwde Ape Calessino 200 op de markt.